Szybkie gotowanie – raz, dwa, trzy i gotowe

Znalezienie sposobu na szybkie gotowanie było jednym z ciekawszych wyzwań dla mnie i męża - szczególnie po pojawieniu się dzieci 😉 Preferujemy domowe jedzenie, staramy się jeść jak najmniej na mieście czy zamawiać na wynos. Co nasze, to nasze – mamy pewność, że to zdrowe i dodatkowo tańsze niż w restauracji. Ale że oboje nie lubimy spędzać dużo czasu w kuchni, tak też i przyrządzanie posiłków wygląda u nas specyficznie.

Gotowanie to proza życia codziennego. Wręcz czasami zmora niektórych gospodyń domowych. Pamiętam, jak często moja mama zaczynała dzień od zamartwiania się, co tu dzisiaj ugotować na obiad. Mama gotowała codziennie coś nowego, zawsze musiała być też zupa i drugie danie. I tak spędzała w kuchni codziennie kilka godzin. My z mężem opracowaliśmy trochę inny sposób (tak! mam to szczęście, że nie jestem jedyną kucharką w domu i gotujemy razem).

brokuł smażony na patelni

Szybkie gotowanie: przyrządzanie jedzenia na zapas

Około połowa naszych obiadów opiera się na przyrządzonych przez nas wcześniej daniach lub obrobionych półproduktach. Akcja gotowanie oznacza zazwyczaj 2-4 godziny w kuchni spędzone nad przygotowaniem 1-2 potraw, które potem zamykamy w słoiki lub mrozimy i jemy przez kolejne dwa miesiące. To idealne rozwiązanie szczególnie na te dni, kiedy nie mamy czasu albo chęci na gotowanie. Wyciągamy gotowy obiadek, podgrzewamy i jest 🙂 Słoiki zamykamy zaraz po napełnieniu gorącą potrawą i trzymamy w lodówce (jeśli jest w środku mięso) lub spiżarce (sosy bezmięsne) i zjadamy w trakcie 2-3 miesięcy. W ciągu kilku ostatnich lat zepsuły nam się tylko 2 lub 3 słoiki i to z winy złej zakrętki.

A oto kilka przykładów dań na zapas, które u nas królują:

  • sos boloński do spaghetti – gorący wkładamy do słoików, zakręcamy i do lodówki. Zwykle robimy spaghetti z około 4-5 kg mięsa i mamy z tego około 15 dużych słoików. W dwójkę zajmuje nam to około 2-3h. Potem wystarczy ugotować makaron, podgrzać sos i voila – pyszny obiad gotowy. Dodatkowo wykorzystujemy sos do zrobienia lasagne – to znacznie skraca czas jej przygotowania do zaledwie 20 minut w naszym wypadku.
  • bigos – część mrozimy, a resztę wkładamy na gorąco do słoików i trzymamy w lodówce.
  • krokiety z mięsem – przygotowujemy, panierujemy i wkładamy do zamrażarki. Potem wystarczy odmrozić i usmażyć.
  • leczo – również gotujemy z 4-5 kg mięsa, część mrozimy, a część na gorąco do słoików i do lodówki.
  • sosy do potrawek – sos z papryką i sos pomidorowy na occie to nasi ulubieńcy. Zrobiony sos na gorąco wkładamy do słoika i przetrzymujemy w spiżarce – jest ona w mieszkaniu, więc temperatura wynosi około 23 stopni. Wytrzymują nawet 2-3 lata. Potem sobie gotujemy ryż/makaron/kaszę, podsmażamy kurczaka lub mięso mielone i dodajemy do tego sos. Szybki obiad gotowy.
  • ciasto na pizzę – wyrabiamy je także na zapas, dzielimy na porcje i mrozimy w zamrażarce. Jak mamy ochotę, to odmrażamy jedną porcję, dorabiamy tylko sos, trzemy ser i dodajemy inne dodatki.

Powyższe dania to nasi sprawdzeni ulubieńcy. Ale można oczywiście przyrządzić na zapas gołąbki, pierogi, klopsy… Ciągle szukamy nowych inspiracji dla urozmaicenia jadłospisu.

leczo gotowane w czterech garnkach

Gotowanie ad hoc

Żeby nie jeść ciągle tego samego, połowa obiadów to oczywiście obiady gotowane na bieżąco – w dni, w które mamy na to czas i ochotę. Ale znowu – rzadko kiedy bawimy się w długie gotowanie jednego obiadu – to nie dla nas. Jeśli mamy zupę, to nie gotujemy już drugiego dania i na odwrót. Do zup dodajemy kiełbasę, makaron, ser, parówki – żeby były treściwsze. Lubimy też zupy krem – są zwykle bardziej pożywne. Drugie danie to głównie szybkie potrawki z kurczaka lub mięsa mielonego. Ostatnio naszym hitem jest Monsieur Cuisine z Lidla (moja recenzja) – polecam bardzo wszystkim, którzy cenią szybkie gotowanie. Zupę czy potrawkę na obiad można zrobić dosłownie w kilka minut, nie trzeba stać nad garnkiem, żeby mieszać i dodatkowo brudzi się tylko jedno naczynie. 

Inne ułatwiacze

  • Planowanie posiłków na tydzień do przodu
    Same zalety i bardzo duża oszczędność czasu! Szczegóły w powyższym linku. 
  • Rzadko zdarza nam się, że musimy przerywać gotowanie i biec do sklepu po brakujący składnik. Po pierwsze – kupujemy na zapas – zawsze staramy się mieć wszystko w domu. Do tego służy nam też nieustannie otwarta lista zakupów. Po drugie – zanim zaplanujemy większe gotowanie – upewniamy się, czy wszystko jest i czy nie trzeba najpierw zaplanować zakupów.
  • Na większych zakupach kupujemy kilka kilogramów mięsa wieprzowego oraz wołowego i je od razu mielimy, przyprawiamy i mrozimy w mniejszych porcjach. Od zawsze sami mielimy mięso. To akurat nam czasu nie oszczędza, ale bardziej nam smakuje, jak sobie to sami zrobimy). Bardzo ułatwia to potem gotowanie pojedynczych obiadów. Czasami mrozimy przesmażone mięso, z którego potem szybko można zrobić zapiekankę. 
  • Mrożenie zblendowanych owoców – doceniłam to, kiedy pojawiły się dzieci. W sezonie letnim blendowałam owoce, wkładałam je do małych woreczków strunowych i mroziłam. W jesieni i zimie gotowałam nam tylko płatki zbożowe lub kasze i do tego dodawałam rozmrożone owoce i w kilka minut miałam gotowe pożywne śniadanie.

Małymi kroczkami można wyrobić w sobie każdy nawyk. Nam wypracowanie tego systemu na szybkie gotowanie zajęło kilka lat, bo testowaliśmy, co najbardziej nam odpowiada. No i trzeba mieć dużą lodówkę, spiżarkę i zamrażarkę. Raz na 1-2 miesiące mamy akcje ‘gotowanie’ i dzięki temu na co dzień nie przesiadujemy w kuchni. Oczywiście są osoby, które uwielbiają gotować i uznają ten tekst za bezużyteczny. Ale my nie lubimy w kuchni siedzieć, więc to dla nas idealny obszar, w którym możemy popracować nad optymalizacją czasu.

Poślij tekst dalej w świat, niech służy dzieciom i rodzicom ;)

Subskrypcja
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Zobacz wszystkie komentarze

OFFTOP: MAMA KRADNIE CZAS

Kradnę czas. Jak tylko się da ;)
Nie jest łatwo zorganizować się przy dzieciach.  W sekcji offtop piszę o tym, co i jak pomaga mi oszczędzać dużo czasu.  Kradnę czas, aby mieć go więcej dla dzieci, dla siebie, na bloga, na poznawanie nurtu RIE, na czytanie. 

Twoje dziecko MOŻE bawić się SAMO

Jak jeszcze mama kradnie czas

Newsletter

O co chodzi dzieciom? Jak reagować? Ostatnie (p)odpowiedzi i ogólne wpisy:

Szukaj wg kategorii lub wieku dziecka

Logo Co robić kiedy dziecko...
COPYRIGHT © 2024. WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE.
0
A Ty co o tym myślisz? Dodaj komentarz ;)x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram